ZABITA KABAHATLER TALİMATNAMESİ Bölüm 2 10 Haziran 2023, 17:58
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ölçü ve Tartı Ayarları Hakkında
MADDE 39: Tartı aleti kullanılması gereken işyerlerinde elektronik, oturak veya mekanik terazi kullanılacak, damgasız, bozuk terazi, eksik, kırık kilo ve terazi kefesi kullanılmayacaktır.
39/a: İşyerleri satışa sunulan maddelerin ağırlıklarını etkileyecek, müşteriyi zarara uğratacak kap ve tartıyı etkileyecek malzemelerle tartı yapmak yasaktır.
39/b: İşyerleri Ölçü ve tartı aletlerinden menfaat sağlamak amacıyla her ne şekilde olursa olsun eksik gramajla hileli tartı ile satış yapmak yasaktır.
39 /c: İşyerlerinde El terazisi, yaylı, kancalı terazi kullanılamaz.
39/d: Ölçü ve tartı aletleri belirli süreler içinde muayeneleri yaptırmak zorundadır.
39/e: İstenilen gramajda tartım yapılması zorunludur.
39/f: İşyerleri ölçü ve tartı alet ve ölçeklerin ölçü ve tartı aletleri harçlarını ödemek zorundadır.
39/g: Yetki belgesi olmaksızın terazi, baskül, kantar ve litre gibi ölçü aletlerinin tamir ve bakımı yapılamaz.
39/h: Satışa sunulan maddelerinde cin malı terazi kullanılmayacaktır.
39/ı: Satılan Malın ağırlıklarını etkileyen kap ve malzemenin darası alınmadan tartı ve ölçü yapılamaz.
39/i: İşyeri ve meskenlerde kullanılan su sayaçlarını bozuk olarak kullanmak yasaktır. Bozuk su sayaçlarını belediyeye bildirmemek, yenisini takmamak
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Umumi ve Umuma Açık Yerlerde Uyulacak Emir ve Yasaklar
MADDE 40: Konaklamaya mahsus işyerleri dışında kalan diğer işyerlerini yatakhane ve mesken olarak kullanmak yasaktır.
MADDE 41:Halkın toplu olarak bulunduğu, fiziksel özellik ve nitelik taşıyan işyerlerinde yeteri kadar ışıklandırma, ısıtma, soğutma ve havalandırma tertibatı bulundurulacaktır.
MADDE 42: Apartman, otel, pansiyon, iş merkezi, işyeri vb. acil çıkış yeri bulunması gereken yerlerde, yangın çıkışları ışıklı tabela veya levhaları ile gösterilecektir, çıkışlar boş ve her daim kullanılabilir durumda olacak, yangın çıkış kapıları kilitlenmeyecektir.
MADDE 43: Lüzumu gerektiren işyerlerinde sağlık şartlarına uygun ve yeteri kadar lavabo, soyunma dolabı ve tuvalet bulundurulacaktır.
MADDE 44:Umuma ait ve işyerlerinde bulunan tuvalet ve lavabolarda temizlik şartlarına uyulacak, tıkalı ve bozuk olan tuvalet, bas ve pisuarları tamir ettirilecek, el kurulamak için kâğıt havlu veya peçete ile sabun vb. bulundurulacaktır.
MADDE 45:Gıda maddeleri ve içeceklerin nitelikleri bozulacak şekilde doğrudan güneş ışığına, nem vb. ortamlara maruz kalacak şekilde satışa sunulması, teşhir edilmesi veya depolanması yasaktır.
MADDE 46:Son kullanma tarihi geçmiş, fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik bozukluğa uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış, paslanmış, kirlenmiş, çürümüş, kokmuş, kurtlanmış, bozulmuş veya bozulmaya yüz tutmuş her türlü gıda maddelerini bulundurmak veya satmak yasaktır.
46/a: Son kullanma tarihi geçmiş, çürümüş, kokmuş, kurtlanmış veya bozulmuş hayvansal ve bitkisel gıda maddelerini üretimde kullanılamaz. Son kullanım tarihi geçmiş olan gıda maddeleri tespiti halinde imha edilmek üzere müsadere edilir.
MADDE 47: Her türlü yiyecek ve içecek maddelerine halkın sağlığını tehdit edecek katkı maddesi karıştırmak yasaktır.
47/a: Her türlü yiyecek ve içecek maddelerin içine yabancı madde karışmaması için gerekli önlemler alınacaktır. (Un, Hamur, Ekmek, simit, lokantalarda üretilen yiyecek vb.)
MADDE 48: Yiyecek, içecek ve her türlü gıda maddelerini niteliği yetkili kurumlarca belirlenen araç ve gereç dışında değişik vasıtayla ve hijyenik olmayan ortamda taşımak, bulundurmak ve satmak yasaktır. (Ekmek,Simit vb.)
MADDE 49: Merdiven altı olarak tabir edilen sağlığa elverişsiz ortamlarda imalat yapmak, pişirmek, gıda hazırlamak, tezgâh ve malzemeleri bulundurmak ve depolamak yasaktır
MADDE 50: Gıda maddeleri hariç, satışa sunulan ürünler üzerine defolu, bozuk olduğunu belirtir ibare konulacaktır.
MADDE 51: Gıda yenilen, içilen, imal edilen işyerlerinde tek kullanımlık kaplar ve malzemelerin tekrar kullanılması yasaktır.
51/a:Servis masalarında müşterinin görebileceği şekilde menü ve fiyat listesi bulun-durulacaktır.
MADDE 52:Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kapsamı içerisinde bulunan, içkili işyeri açma ve çalışma ruhsatı olan işyerlerinin haricindeki, işyerlerinde açıkta içki içilemez ve içirtilemez, tek, tek kadehte içki satılamaz.
MADDE 53:Umuma açık işyerleri yönetmeliğine göre işletilen işyerlerinin 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyetler Kanunu’na aykırı olarak faaliyette bulunamaz.
MADDE 54: Gıda maddelerini, haşarat, dezenfekte, temizlik malzemeleri vb. zehirli maddeleri ile bir arada bulundurmak ve satmak yasak olup, ayrı, ayrı yerlerde muhafaza edilecektir.
MADDE 55: Gıda atığı ile diğer atıkların birikmelerini engelleyecek şekilde, gıdanın bulunduğu mekânlardan uzaklaştırılmalı, doğrudan veya dolaylı bulaşma kaynağı oluşturmaları engellenmelidir.
MADDE 56: Depo ve satış yerlerinde hammadde, mamuller, gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler, bozulmalarını, zarar görmelerini ve kirlenmelerini önleyecek, duvar ve zeminle temas etmeyecek şekilde en az 15 cm yüksekliğinde ve rutubet geçirmeyen uygun malzeme üzerinde muhafaza edilecektir.
MADDE 57: Depolarda, imalathanelerde, satış yerlerinde, taşıma araç ve gereçlerinde kullanılan alet, ekipman ve malzemeler temiz, sağlam ve hijyenik olacak amacına uygun olarak kullanılacaktır.
MADDE 58:Ambalajlama, Gıda üretim ve satış yerlerinin, özellik arz eden bölümlerinde eldiven, bone ve maske giyilecektir.
MADDE 59: Yapılan iş ve işyerinin niteliğine göre soğuk ve sıcak su tertibatlı şehir şebeke suyu kullanılacaktır. (Özellik arz eden Oto Yıkama, Büz İmal Yeri, Halı Yıkama, vs. gibi yerler hariç)
MADDE 60:Yenilen ve içilen her türlü gıda maddelerini imal etmek ve satmak veya depo etmek için açılacak yerler, bu amaçla kullanılmaya elverişli olup olmadığı ve çevresindekiler için bir mahzuru bulunup bulunmadığı hakkında Belediyece yapılacak sıhhi, fenni ve idari kontrolden sonra verilecek izne tabidirler.
MADDE 61:Sıhhi şartları bozuk olan yerlerde kirli işlerle çalışan veya gıda maddelerini kirletecek veya bozabilecek mahzurları bulunduğu tespit edilen müesseseler veya imalathaneler yanında veya bunların bulunduğu binalar içinde gıda maddesi imal edilmesine ve satılmasına izin verilmez.
MADDE 62: Gıda maddeleri imalathaneleri, kârgir ve rutubetsiz binalarda ve yapılan işin bütün teferruatına yetecek genişlikteki yerlerde tesis edilecek, dışarıdan sinek vb. haşarat gelmesine mani olacak şekilde tedbirler alınacak, pencereleri vasıtası ile gündüz ışığı ile aydınlatılmış olacak ve imalathane havasını muntazam değiştirebilmek için pencere üstünde aspiratörler olacak ve dikey hava bacaları veya merkezi havalandırma sistemi bulundurulacaktır. Bu müesseselerde gıda maddelerinin;
- a) Temizlenmesine veya yıkanmasına mahsus yerler,
- b) İmal ve hazırlama yerleri,
- c) Ambalaj yerleri,
- d) İmal edilmiş ürünlerin depo yerleri, birbirinden ayrılmış olacak ve bütün bu kısımların tavan hariç zeminleri ve tüm duvarları mermer, fayans gibi her zaman yıkanarak temizlenebilecek malzemelerle muntazam döşenmiş olacak, tavanları sıvalı ve badanalanmış veya boyanmış olacaktır.
- e) Yakacak ürünlerinin bulunduğu depo, bütün bu kısımlarla doğrudan doğruya alakası bulunmayan bir yerde yapılacaktır.
MADDE 63:Pişirilmeden, yıkanmadan, kabukları soyulmadan, olduğu gibi yenilen her türlü gıda maddelerinin imalathane, Pazaryeri ve dükkân içinde dahi olsa açık olarak teşhir veya satışı yasaktır. Bu gibi gıda maddeleri dışarıdan toz, sinek vb. girmeyecek surette kapalı kaplarda muhafaza edilecek, el değmeden özel kaplar veya araçlarla alınıp müşteriye verilecektir.
MADDE 64:Yıkanarak temizlenmesi zaruri bulunan gıda maddelerinin imal ve hazırlama yerleri ile ayıklama, temizleme ve bulaşık yıkama yerlerinin, lavabolarının içinde temizlik vs. amaçla veya çeşitli sebeplerle kirli sular hâsıl olan imalathane, depo ve satış yerlerinin, (Dükkânların zeminlerinin uygun yerlerinde ) doğrudan doğruya kanalizasyonda, kanalizasyon bulunmadığı takdirde sabit veya fosseptik çukurlarda son bulan ızgaralı ve sifonlu tahliye kanalları bulunacaktır.
MADDE 65:Gıda maddelerinin ayıklanma, temizlenme ve hazırlanmaları için kullanılacak masaların üzerleri, her türlü gıda imalathanelerinde, satış yerlerinde, içerisinde yenilen ve içilen işyerlerindeki kirli kapların yıkandığı bulaşık tekneleri ve oluklu süzdürme yerleri mermer, fayans veya aralıksız deliksiz ve su geçirmez dayanıklı diğer uygun bir madde ile kaplanmış olacaktır.
MADDE 66: Gıda maddelerinin üretime hazırlandıkları veya imal edildikleri yerlerde çalışan işçilerin temizliği için bay-bayan ayrı olmak üzere yeteri kadar WC yapılacaktır.
MADDE 67: Kasap, tavukçu, bakkal, ciğerci, balıkçı gibi, kirli, kokulu maddelere temas eden esnafın bulaşık elleri ile para alıp vermesi yasaktır.
MADDE 68: Gıda maddelerinin üretime hazırlandığı, imal edildiği, ambalaj ve muhafaza edildiği yerlerde çalışan işçilerin, daima temiz tutulan bir iş elbisesi veya iş gömleği giymeleri mecburidir. Bu işyerlerinin imalathane kısmında, imalathaneden ayrılmış olarak işçilerin soyunup giyinmeleri için özel bir yer bulunacaktır.
MADDE 69:İçinde yenilecek, içilecek gıda maddeleri imal edilen veya satılan yerlerde, gerek gıda maddelerinin hazırlanması veya temizlenmesi ve gerekse işyerinin ve burada çalışan işçilerin, satıcıların ve müşterilerin temizliği için şehir suyu kullanılacaktır.
MADDE 70: Gıda maddeleri imal, depo veya satış yerlerinin hiçbir tarafında sağlığı tehdit edici unsur bulunmayacak, pencereleri muntazam camla örtülmüş bulunacaktır. Kapı ve pencereler dayanıklı malzemeden ( PVC, Alüminyum vb.) yapılacaktır. Tavanların, sıvalı ve boyalı kısımlarının badana veya boyaları eskidikçe tekrar yenilenecektir.
MADDE 71: Gıda maddelerinin imalat aşamasında, gerek imalatta kullanılan gerekse yakılan maddelerden meydana gelecek olan duman, gaz, toz, is vb. her türlü dışsal zararı olan çıktıların, çalışanlara ve çevre sakinlerine zarar vermeyecek şekilde izole edilmesi mecburidir.
MADDE 72:Gıda maddeleri imalathanelerinde veya satış yerlerinde ve içinde yenilen, içilen, istirahat edilen yerlerde hasıl olan çöpler ve her türlü sulu artıklar etrafa atılmadan, ağızları düzgün kapaklı madeni kaplarda toplanarak izole edilecektir. Bütün muslukların altında çinko veya tahtadan olmayan muntazam bir yalak bulunması ve hasıl olan her türlü kullanılmış veya kirli suların, doğrudan doğruya kanalizasyona ve kanalizasyon olmayan yerlerde fosseptik veya sabit çukurlara sevki mecburidir. Bu suların kovalara biriktirilmesi veya sokaklara dökülmesi yasaktır.
MADDE 73: Gıda maddeleri imalathane ve satış yerlerini veya içinde yenilen, içilen oturulan bilumum (umuma açık) yerleri kuru olarak süpürmek, toz çıkarmak, bu gibi yerlere ayakkabı boyacılarının ve seyyar satıcıların girmesine izin vermek yasaktır.
MADDE 74:Gıda maddelerinin imalata hazırlandığı, imal ve muhafaza edildiği yerleri, yatıp kalkmak veya keyfi ihtiyaçları amacı ile kullanmak yasaktır. Bundan dolayı içinde oturulan, yatılan yerlerde umumun tüketimine mahsus olarak her türlü gıda maddesi hazırlanması, satılması, saklanması yasaktır. İçinde işçilerin ikameti zorunlu olan imalathanelerdeki yatıp kalkma yerleri doğrudan doğruya imalathane içinden girilip- çıkılmayacak tarzda ayrı bulunacaktır. Burada işçilere yetecek sayıda karyola ve yatak aksamının bulunduğu yatıp kalkma yerleri, elbise dolabı, WC (bay-bayan ayrı olacak), lavabo, duş yerleri bulunacak ve bunların hepsi tam bir temizlik içinde tutulacaktır.
MADDE 75:Gıda maddelerinin gerek sabit ve gerekse seyyar olarak (su, limonata, şerbet, ayran, şalgam vb.) açıkta satışı yasaklandığından, üzerlerinde menşei, imalat ve son kullanım tarihleri belirtilmeyen gıda maddelerini imal etmek, depolamak ve satmak yasaktır.
MADDE 76:Satılan gıda maddelerinin etrafa sızıntı vermeyecek ve dışarıdan görünmeyecek tarzda ambalaj yapılarak müşteriye verilmesi mecburidir. Ambalaj kâğıtlarının temiz ve önceden kullanılmamış olması şarttır. Siyah poşet, gazete ve mecmua kâğıtlarının bu amaçla kullanılması yasaktır.
76/a:Plastik poşet talep etmeyen tüketiciye talebi dışında poşet satılamaz.
76/b:Bakanlık tarafından belirlenen poşet ücretinden fazla bir ücret talep edilemez.
MADDE 77:Her türlü gıda maddeleri imal edenler, gerek perakende ve gerekse toptan satanlar; ürettikleri ve sattıkları ürünlerin temizlik ve kalitesinden sorumludurlar. Ayrıca gıda maddesi üzerine konmuş etiketin gösterdiği vasıfların doğruluğunu temin etmekle yükümlüdürler. Kilosu tutmayan, etiketindeki ifadesine ve içeriğine uymayan gıda maddelerini satmak yasaktır.
MADDE 78: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izin verilenler dışında, Gıda maddelerinde renklendirici ve tatlandırıcılar kullanılması yasaktır.
MADDE 79: Mahalle aralarına, Cadde, Sokak ve boş arazilere göçebe şeklinde çadır kurmak, baraka şeklinde oto garajı yapmak, tavuk kümesi, baraka, kömürlük, odun ve kömür deposu vb. görüntü kirliliği oluşturulması, şehir estetiğini bozmak ve her ne şekilde olursa olsun malzeme koymak ve depolanması yasaktır
MADDE 80: Cadde, sokak ve meydanlara bakan balkonlara görüntü kirliliği oluşturacak şekilde çamaşır vb. şeyler asılması, serilmesi ve çöp, eşya atılması, su dökülmesi yasaktır.
MADDE 81:Belediyece ve diğer kamu kuruluşlarınca yapılmış olan kamu tesislerine, sokak lambalarına, trafik işaret ve levhalarına, bina numaralarına, yangın musluklarına, bordür taşlarına, ızgara kapaklarına, ağaçlara vida, çivi/levha çakmak, kaldırım taşları umumi çeşmeler, vb. umuma ait yerlere zarar verilmesi, kesilmesi, sökülmesi yasaktır.
MADDE 82:Belediye tarafından yapılan çalışma alanlarına işaretleme yapılmasına rağmen araç park etmek ya da herhangi bir şekilde eşya koymak suretiyle çalışmalara engel olunması veya işaretlemeleri dikkate almayıp her türlü araç ile veya yaya olarak girmek zarar vermek yasaktır.
MADDE 83: Belediye ve ilgili kurumlardan izin almadan kazı yapılması, zeminin ve asfaltın kırılması, bozulması, kesilmesi ve tahrip edilmesi yasaktır.
MADDE 84: Cadde, sokak, ormanlık alan, yeşil alan ve boş alanlarda ateş yakılması, duman çıkartılması, hava kirliliği oluşturulması yasaktır.
MADDE 85: Umumi açık yerlere yiyecek, içecek maddelerinin ambalajlarını, kâğıt mendil, peçete, kuruyemiş kabuğu vb. her türlü kirletici maddeleri atmak.
85/a: Umuma açık eğlence yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, kamu binalarında, cadde, sokak, yol, meydan, genel taşıt araçları ve kamuya açık diğer yerlerde Halkı tiksindirecek ve sağlığını bozacak eylem ve davranışlarda bulunmak.
85/b: Umuma açık eğlence yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, kamu binalarında, cadde, sokak, yol, meydan, genel taşıt araçları ve kamuya açık diğer yerlerde kirli, kötü kokulu ve iğrendirici kıyafetle girmek.
85/c: İlçemiz sınırları içerisinde izinsiz, belgesiz her çeşit hurda ile 2. El eşya (yorgan, pamuk vb) vb. malzeme toplamak ve yüksek sesli hoparlör ile araçtan anons etmek sureti ile çevreyi rahatsız etmek yasaktır.
MADDE 86: Bina, abide, anıt, okul, sağlık ocakları, trafolar, cami, otobüs durakları, menfez, köprü ayakları, kamu ve özel işyerleri vb. yerlerin yüzeylerini tebeşir, yağlı boya, vb. ile karalamak, yazı yazmak, şekil çizmek ve kirletmek
86/a: Bina, abide, anıt, okul, sağlık ocakları, trafolar, cami, otobüs durakları, menfez, köprü ayakları, kamu ve özel işyerleri vb. yerlerin yüzeylerini her ne suretle olursa olsun tahrip etmek
MADDE 87:Araçların, binaların ve işyerlerinin üzerlerine izin alınmadan görüntü kirliliği oluşturacak şekilde, göze hoş görünmeyen, görgü, adap ve ahlaka aykırı yazı, poster, etiket ve her türlü ilan asmak, yapıştırmak yazı yazmak yasaktır.
MADDE 88: Her ne şekilde olursa olsun cadde, sokak, meydan, kaldırım ve işyerleri önlerine, ağaçlara, direklere reklam tabelası, bilbort, totem tanıtıcı levhalar koymak ve İzinsiz ilan, reklam, el broşürü vb. dağıtımı ve rastgele asılması asmak yasaktır.
MADDE 89: Mülkiyeti Kamu kurum ve kuruluşlara ait olan alanların izinsiz olarak işgal edilemez.
89/a: İşyerlerinin veya cephesine bez afiş, pankart vb. eşya asarak, eşya atarak çirkin manzara teşkil edecek şekilde görüntü kirliliği sebebiyet verilmez.
89/b: Belediyeden izin almadan ürün satışı ve tanıtımı yapmak amacıyla meydan, park,cadde, sokak ve yaya kaldırımlarına stant açılamaz ve bırakılamaz.
MADDE 90:Belediyece belirlenmiş adresleri, kapı numaraları, sokak ve cadde yönlerini gösteren levhaları, işyeri ve meskenlerin dış duvarlarının uygun görülen yerlerine montajları esnasında, işyeri ve mesken sahipleri tarafından engellenemez. Konulmuş sokak levhaları ile bina numaralarını her ne suretle olursa olsun kırmak, tahrip etmek, bozmak, kirletmek, yerlerini değiştirmek, üstlerini başka cisim ile kapatmak, boyamak, sökmek suretiyle zarar verilemez ve bu konuda belediye çalışanlarına zorluk çıkarmak.
MADDE 91:Bina, apartman ve işyeri sahiplerinin binalarına numarataj plakalarını muhafazaya mecburdurlar. Plakası bulunmayan bina, apartman ve işyerlerine cezai işlem uygulanır.
91/a: Kış aylarında binaların ve işyerlerinin önlerinde ve çatılarında biriken kar kütleleri, buz sarkıtları vb. vatandaşlara ve araçlara zarar verebilecek olumsuzluğu; daire sakini, bina sahibi, yöneticiler ve işyeri sahipleri gidermek zorundadır. ( Belediye bu konuda sadece güvenlik önlemi almakla yükümlüdür.)
91/b: Konutların, binaların ve işyerlerinin kırık, dökük, görüntü kirliliği oluşturan, can ve mal kaybına sebebiyet verebilecek dış cephelerinin tamir ettirilmesi ve boyatılması zorunludur.
91/c: Şahıslara, binalara, işyerlerine ait olup, komşu sınırına, cadde ve sokaklara uzanan geliş geçişi güçleştiren, kanalları tıkayan, tehlike arz eden ağaçlar ve dalları sahiplerince kesilecek veya budanacaktır.
91/ç: Görüntü kirliliği oluşturacak şekilde binaların dış cephe duvarlarına ve balkonlara çanak anten takmak yasaktır.
MADDE 92:Belediyece belirlenmiş ve konulmuş trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek, anlamlarını değiştirecek veya güçleştirecek, tereddüde sebep olacak veya yanıltacak ve trafik için tehlike, engel yaratacak şekilde levhalar, ışıklar, işaretlemeler yapılamaz. Zarar verilemez.
MADDE 93:İlçemiz içerisinde cadde, sokak ve yaya kaldırımlarında, araç ve yaya geçişi engellenemez.
MADDE 94:Çalışmaları esnasında hava kirliliği oluşturan işyerleri bacalarına filtre taktırmakla ve periyodik bakımlarını yapmakla yükümlüdürler. Bacaların temizliği yılda 2 defa yetkili kişilerce temizlenmesi zorunludur.
MADDE 95: Binaların meydan, cadde veya sokağa bakan balkon, teras veya cephelerine tedbir almaksızın çiçek, saksı, testi ve her türlü eşya konulamaz. Ayrıca binadan düşebilecek kiremit, beton ve dökülmeye yüz tutmuş sıva parçalarının bina sahipleri tarafından tamir edilmesi zorunlu olup görüntü kirliliğine sebebiyet verecek, şehir estetiğini bozacak veya tehlike yaratacak nitelikte her türlü malzeme, eşya vb. koymak veya asmak yasaktır.
MADDE 96: Binalardaki, Konutlar, işyeri ve inşaatlarda kullanılan yağmur oluğu, balkon gideri, klima, Lavabo, WC, banyo vb. su akıntı ve sızıntıları ile cadde ve sokağı kirletmek, diğer apartman sakinlerine ve yoldan gelip-geçenlere zarar vermek, bu zararları önleyici tedbir almamak, yapıların saçaklarından zemine kadar indirmemek (Altyapı bağlantılarını yapmamak). kırık ve arızalı olan kanalları yaptırmadan kullanmak yasaktır
MADDE 97: 634 sayılı kat mülkiyet kanununa göre apartman, pasaj, işhanı vb. binalar ve bağımsız bölüm maliki veya kiracılarının yönetim kurulunu teşkil etmeleri mecburidir.
97/a: Apartman, pasaj ve iş merkezleri ve kat mülkiyetine tabi binalarda yöneticilerin bina içlerinde gürültü yapılmasını önleyici tedbirleri alması zorunludur.
97/b: 634 sayılı kat mülkiyet kanununda belirtilen yönetim kurma mecburidir. Yönetim kurma mecburi olmayan binalarda ortak kullanım alanını bağımsız bölüm sahipleri şahsına kullanamaz işgal edemez.
97/c: 634 sayılı kat mülkiyet kanunu gereği yönetim kurma mecburi olmayan binalarda temiz ve kirli su akıntısını (wc, lavabo vb.) yaptırmak mecburidir.
MADDE 98:Apartman, çok katlı iş merkezleri vb. yerlerde mal sahibi ve yöneticileri tarafından, döner merdiven, asansörleri ve otomatların devamlı surette çalışır vaziyette bulundurmamak, kontrol ve bakımlarını zamanında yaptırmamak.
MADDE 99:Temizlemek, dikmek, yıkamak, tamir yapmak vb. işlemler yapılmak üzere verilen eşyanın yırtılmasına, renk değiştirmesine, çekmesine, daralmasına, kısalmasına, kırılmasına ve kullanılmaz hale gelmesinden doğacak zararlar işyerlerine ait olup mesuliyeti kabul etmeyenler hakkında gerekli işlemler yapılır.
MADDE 100:İşyerleri ve binaların önlerinde, cadde, sokak, kaldırım, bulvar ve umuma ait yer ve çeşmelerde her ne şekilde olursa olsun halı, kilim, yün, araba, vb. yıkanamaz
MADDE 101:İşyeri sahiplerince yaya yolunun bir kısmını veya tamamını sac baraka ve demir parmaklık yaparak işyerine katılamaz. İşyeri tarafından yaya kaldırımı üzerine her hangi bir şey konularak yaya kaldırımı işgal edilemez ve satış yapılamaz.
MADDE 102:Belediye mücavir alanı içerisindeki yapı sahipleri tarafından terk edilmiş, kullanılmayan yapıların, kapı, pencere, cam ve çerçevesi sökülmüş, içerisinde gizlenerek suç işlemeye müsait, yıkılmaya yüz tutmuş, can güvenliği açısından tehlike arz eden çevre açısından görüntü kirliliği oluşturan, virane olmuş, her türlü yapı ve binaların sahipleri tarafından onarılması zorunlu olup, onarılması mümkün olmayan yapıların ise yıktırılması mecburidir.
MADDE 103:Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan arsa ve arazilerinin mülkiyet sahipleri boş arsalara, çöp, hafriyat vb. atıkların dökülmesini önlemek ve başkaları tarafından işgal edilmesini önlemek, görüntü kirliliğine sebebiyet vermemek için arsa sahipleri tarafından etrafının tel örgü, tahta perde, sac vb. ile çevrilmesi zorunludur.
MADDE 104:İşyeri ve konutların önlerinde, cadde, sokak, kaldırım ve yollarda her ne şekilde olursa olsun gürültülü bir şekilde çalışmak, odun kırmak, motorlu testere ile odun kesmek yasaktır.
MADDE 105:Her ne şekilde olursa olsun zemine zarar vermek suretiyle sürükleyerek malzeme ve eşya taşımak yasaktır.
MADDE 106:Ambalajsız, menşei belli olamayan açıkta deterjan, çamaşır suyu, mekanik temizleme tozu vb. satmak yasaktır.
MADDE 107:Binalardan alt kat balkonlarına, müşterek kullanım alanlarına, havalandırma boşluklarına, boş arsalara, cadde, sokak ve yaya kaldırımlarına herhangi bir şey atmak, dökmek,bozmak yasaktır.
107/a: Yağmur kanalı için yapılan kanal menfezlerinin içersine konut ve işyerlerinden yemek bulaşığı ve temizlik sonrası kir su dökülemez, menfezin tıkanmasına sebep verecek maddeler atılamaz.
MADDE 108:Dükkân, ev, apartman sahipleri ve içinde oturanlar binalarının önündeki yaya kaldırımlarını temizlemeye mecbur olup gerekli temizliği yapmayanlar. Müşterek kullanılan alanlara ,moloz, eşya vb. malzeme koyulamaz ve atılamaz.
MADDE 109:Mesken ve işyerlerinin sokağa bakan cephelerine izinsiz sundurma, tente, güneşlik yapmak yasaktır.
MADDE 110:Mesken ve işyerlerinin cadde veya sokağa bakan cephelerine konulan tente, saçak veya siperlerinin emsallerinden genişlik yükseklikleri ise 2.50 metreden az olamaz.
MADDE 111:İşyerleri ve konutların teras, balkon, bahçe vb. yerlerinde, Belediyenin ve ilgili kurumların yasakladığı alanlarda ateş yakmak, yemek pişirmek, ekmek, Yufka yapmak, mangal vb. yakarak duman ve koku yaymak yasaktır.
111/a: Ev ve işyerleri tadilatından çıkan hafriyatları ve bahçe temizliğinden çıkan dal, ot vb. organik atıkları cadde, sokak, yaya kaldırımı ve boş alanlara bırakılamaz. Yığıntı yapılamaz
MADDE 112:Şehir içerisinde, meskun mahalde, evin bahçesinde veya müştemilatın bir bölümünü ağıl, ahır, barınak, kulübe, kümes vb. yerler yaparak hayvan beslemek, bu hayvanları sokağa bırakmak, tek olarak veya sürüler halinde cadde ve/veya sokaklarda gezdirmek, park, bahçe, arsa, meydan, yeşil alan, abide avlusu, çamlık ve mezarlık gibi yerlerde otlatmak ve buralara bağlanması yasaktır.
112/a: Belediye sınırları içerisinde ahır yapmak, konutların müştemilatını ahır gibi kullanarak büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan beslemek yasaktır.
112/b: Kaçak olarak hayvan satımı ve kesimi yasaktır.
112/c: Gezginci arıcılık veya sabit arıcılık yapan arıcıların, arılarını çevreye rahatsızlık verecek şekilde meskûn mahal içerisinde arıların konaklanması ve İkametgâh yerine 200 metre yakınına arı kovanı koyarak arıcılık yapmak yasaktır.
112/d: Menşei ve veteriner raporu olmayan hayvanları kesmek ve satmak yasaktır.
112/e: Belediyenin izin verdiği yerler dışında cadde, sokak, bulvar, boş arsa, park, bahçe ve umuma ait yerlerde kurbanlık, adaklık vb. hayvan satmak ve kesmek yasaktır.
112/f: Belediye ve Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından kurban kesimi için belirlenen yerler dışında meydan, cadde, sokak, boş alan vb. yerlerde kurbanlık hayvan kesimi yapılamaz.
112/g: Kurban Hizmetleri Komisyonu, Kasap Odası Başkanlığı ve Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen kasap yaka kartı(yeterlilik belgesi) olmayanların meydan, cadde, sokak, boş alan vb. yerlerde ve belirlenen kurban kesim alanlarında kurbanlık hayvan kesimi yapılamaz.
112/h:Sari (bulaşıcı) hastalık meydana gelmesini önlemek maksadıyla itlaf edilecek hayvanlara mani olunamaz ve saklanamaz.
112/ı:Her türlü hayvan ölüsünü açıkta bırakmak ve umuma ait yerlere gömmek yasaktır.
112/j: Kedi, köpek gibi evcil hayvanların süresi içinde aşıları yaptırılacak, izin belgesiz, tasmasız, tasma kayışsız, ağızlıksız ve tedbir almadan dolaştırmak yasaktır.
112/k:Konut ve işyerlerinde beslenen kedi, köpek vs. gibi evcil hayvanların gürültü yaparak çevre sakinlerini rahatsız etmemesi konusunda hayvan sahipleri tarafından gerekli önlemler alınacaktır.
112/l:Kedi, köpek vb. hayvanlar halka açık yerlerde dolaştırılırken hayvanların yaptıkları dışkılar sahipleri tarafından toplanacak ve temizlenecektir.
112/m:Ev veya bahçesinde kedi, köpek vb. evcil hayvan beslerken gerekli tedbirleri alarak çevresini rahatsız etmeyecektir.
112/n:Cadde, meydan ve sokaklarda at ve merkep gibi hayvanlarla yük taşımak yasaktır.
112/o:Sahipli kedi, köpek vb. hayvanlar başıboş bırakılamaz.
112/ö: Kurban hayvanı kesimi sonrası oluşan atıklar, hayvanların çıkaramayacak derinlikte çukurlara gömülecektir. Hayvan organlarını çöp konteynırına, cadde, sokak vb. olduğu yerde bırakarak çevre kirliliğine sebep verilemez.
112/p: Hayvanları dövmek, eziyet etmek, oynatmak, dövüştürmek, kapasitesinin üstünde yük yükletmek yasaktır.
112/r: Ev, apartman, ve bahçelerde evcil hayvan ve süs hayvanı besleyenlerin , bu tür hayvanların koku çıkarmaları ve etrafı kokularla rahatsız etmeleri yasak olup, girişlere uyarı levhaları asmaları zorunludur.
112/s: Kaçak ve izinsiz ( Tarım ve Orman Bakanlığı belgesiz) olarak her türlü hayvan çoğaltılması ve satışı yasaktır.
MADDE 113:Taşınır veya taşınmaz, canlı veya cansız belediye eşya ve mallarına (yönlendirme tabela ve afişleri, kapı ve sokak numaraları, aydınlatma lambaları, çeşme muslukları, umumi çeşmeler, sulama ve itfaiye vanaları, kaldırım taşları vb.) zarar verecek eylem ve davranışlarda bulunmak veya bunları amacı dışında kullanmak.
MADDE 114:Evinde, bahçesinde, müşterek kullanım alanlarına, özel veya kamuya ait alanlara hurda malzeme, çöp veya süprüntü benzeri atıkları biriktirerek çevre ve insan sağlığını tehlikeye sokmak yasaktır.
114/a: Belediyeye ait çöp konteynırları ve çöp toplama merkezlerini ateşlemek, ateşli çöp atmak, yanan madde (kül vb.) atarak hasara neden olmak,
114/b: Belediyeye ait çöp konteynırlarına Kedi, köpek gibi hayvan ölülerini atarak kirliliğe neden olmak,
114/c: Çöp konteynırlarına ve diplerine ve içlerine taş, toprak, çakıl, kum, moloz, hafriyat vs. gibi inşaat malzemesi koymak yasaktır.
114/d: Yeşil alanlara çöp dökmek yasaktır.
114/e: Mangal, çöp, süprüntü vs. yakarak çevreyi kirletmek yasaktır.
114/f: Ambalaj atıklarını, Belediye veya Belediyenin yetki devri yaptığı firma haricinde toplamak, biriktirmek ve satmak yasaktır.
114/g: Geri dönüşüm malzemelerinin ayrı, ayrı biriktirilmesi atılması ve geri dönüşüm kutuları ile karton fileleri haricinde başka bir yere atılmaması mecburidir.
114/h: Geri dönüşüm; Poşetleme uygulanan cadde ve sokaklarda, araçların geçiş saatinden önce veya sonra çöp poşetlerini sokağa bırakmak yasaktır.
114/ı: Tehlikesiz nitelikteki geri kazanabilen kağıt, cam, metal plastik atıkların diğer atıklardan ayrı olacak şekilde biriktirilmesi zorunludur.
114/i: Atık ilaçların toplanma noktasına veya ilaç satışının yapıldığı yerlere verilmesi mecburidir.
114/j: Oluşan atık pil, bitkisel atık yağ, elektrikli ve elektronik eşya ile diğer kazanabilir atıklar ayrı olarak biriktirilecektir.
114/k: Kafeterya, lokanta vb. yerlerin atık yağlarını geri kazanıma verilmesi zorunludur.
114/l: Belediyece belirlenen çöp konteynırlarının yerlerini belediyeden izinsiz değiştirilemez ve şahsına alınamaz.
MADDE 115: Her türlü eşya naklinde sokakları kirletmek yasaktır. Nakil yapanlar bunun için gerekli olan tedbirleri almaya mecburdurlar.
MADDE 116: Bina ve işyeri girişlerinde kullanılan paspasları; tozunu temizlemek maksadıyla yola atmak.
MADDE 117:Yol ve caddelerdeki kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj kanallarına ve ızgaralara katı ve kokulu sulu madde ve atıklar atmak, akıtmak, dökmek yasaktır.
MADDE 118: Belediyemiz sınırları içerisinde, el arabası, at arabası, çekçek vb. araçlarla hurda ve değişik malzeme (Geri dönüşüm malzemeleri) toplamak, çöp konteynırlarından malzeme seçme fiilinde bulunmak ve bu amaçla konteynıra ve çevreye zarar verilmez.
MADDE 119: Her ne şekilde olursa olsun çöplerin karıştırılması ve buralardan atık toplanması yasaktır.
MADDE 120: Her ne amaçla olursa olsun evini çöp eve dönüştürmek, çöp biriktirmek, depolamak ve ticari faaliyette bulunmak yasaktır.
MADDE 121: Yetkili kurumlardan ve Belediyeden İzin almadan kuyu açılamaz, kuyu suyu ticareti yapılamaz, kaynağı ve niteliği belirsiz halk çeşmelerinden su kullanılamaz, her ne şekilde olursa olsun sular kirletilemez.
MADDE 122: Vidanjör, seyyar tuvalet veya benzeri bir taşıma aracı ile taşınan fosseptik ve diğer endüstriyel atık suların arıtma yapılmaksızın alıcı ortama (açık alana) verilemez.
MADDE 123: Şehir içinden geçen derelere uygunsuz atık su deşarjı ve katı atık atılamaz.(WC, banyo ve mutfak giderleri)
MADDE 124: Deşarj izin belgesi almadan kanalizasyon ve su şebeke bağlantısı yapılamaz.
MADDE 125: Belediye tarafından belirlenip, duyurulan saatler dışında çöp çıkarılamaz ve görevlilerce gösterilen yerler dışında araçların geçiş saatinden önce veya sonra çöp poşetlerini (suları ile ) sokağa bırakılamaz.
MADDE 126: Her türlü hayvan gübrelerini ve atıklarını açığa atarak çevreyi rahatsız etmek yasaktır. Açığa; fena koku neşredecek ve etrafı kirletecek deri, gübre, paçavra, vs. sermek, dökmek ve kurutmak yasaktır.
126/a: Şehir içerisinde Yaya ve araç trafiğini tehlikeye sokacak şekilde başıboş ve sürü halinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan geçirmek ve dolaştırmak yasaktır.
126/b: Hayvanlara eziyet etmek, dövmek, oynatmak, dövüştürmek ve teşhir için işyeri dışında teşhir etmek yasaktır.
126/c: Vahşi hayvanları izinsiz şehir içine sokmak yasaktır.
126/d:Yasaklı ırk köpeklerini beslemek, başıboş bırakmak, ağızlıksız gezdirmek ve kayıtlarını yaptırmamak
126/e: Sahipli kimliği ve aşıları tam olan köpekleri ve köpek kulübesini vatandaşı rahatsız edecek şekilde komşu sınırına konulamaz ve bağlanamaz.
126/f: Şehir içerisinde arıcılık yapmak, arı kovanı geçici de olsa depolamak yasaktır.
126/g: Sahipli kimliği ve aşıları olmadan kedi ve köpek sahiplenilemez, bakılamaz.
126/h: Amerikan Pitbull, Japanese Tosa Argentino, Fila Brasilerio, American Staffordshire, Terrier ve American Bully Terrier, Dogo gibi çene basıncı tehlike arz eden hayvanları üretmek,sahiplenmek, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır.
MADDE 127: Kanalizasyon şebekesi bağlantısı olmayan yerlerdeki fosseptik kuyularının taşmasına, koku yapmasına, buralarda sinek vb. haşere üremesine meydan verilemez.
MADDE 128: Yerleşim yerlerindeki arsalarda bulunan sarnıç, kuyu, mahzen gibi çukurların üstünü açık bulundurmak, tarla, bağ ve bahçelerde bulunan kuyularda, içlerine insan ve hayvan düşmesine engel olacak şekilde güvenlik önlemlerini almak mecburidir.
MADDE 129: Yol, meydan, pazar, köprü gibi umuma mahsus yerler ile İş Hanları, pasajlar ve toplu dükkânların bulunduğu çarşılar gibi umumi yerlerin giriş-çıkış, koridorlar, merdiven ve merdiven sahanlıkları gibi ortak kullanım alanlarını dükkân ihdası veya seyyar satıcı ikamesi suretiyle veya herhangi bir şekil ve maksatla işgal edilmesi yasaktır.
MADDE 130: Umuma açık eğlence yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, kamu binalarında, cadde, sokak, yol, meydan, genel taşıt araçları ve kamuya açık diğer yerlerde Yere tükürmek, sümkürmek, işemek gibi halkı tiksindirecek eylemlerde bulunmak yasaktır.
MADDE 131: Umuma açık eğlence yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, kamu binalarında, cadde, sokak, yol, meydan, genel taşıt araçları ve kamuya açık diğer yerlerde halkı tiksindirecek utandıracak, incitecek söz ve harekette bulunmak.
MADDE 132: Su kaynaklarının korunması ve halk sağlığı için şehir içinde habersiz sondaj yapılamaz.
MADDE 133: Meydan, cadde, sokak, park, sahil gibi umuma açık yerlerde oyuncak havalı tüfekler ile atış yapılması, şans oyunları oynatılması, fal baktırılması/çektirilmesi,
BEŞİNCİ BÖLÜM
Parklar ve Umuma Açık Yerler Hakkında Kabahatler
MADDE 134: Parklar ve Umumi açık yerlere yiyecek, içecek maddelerinin ambalajlarını, kâğıt mendil, peçete, kuruyemiş kabuğu vb. her türlü kirletici maddeleri atmak.
134/a: Cadde ve sokaklar ile belediyeye ait yeşil alan ve parklarda dikili bulunan çiçek, ağaç ve çalıların koparılması, yaş veya kuru çalı, odun toplaması yasaktır.
134/b: Cadde ve sokaklar ile belediyeye ait yeşil alan ve parklarda dikili bulunan bitkilerin kesilmesi, dallarının kırılması, gübre vb. madde verilmesi, ilaçlanması veya bitkilere kimyasal madde sürülmesi veya dökülmesi, etrafının bozulması, tahrip edilmesi yasaktır.
134/c: Belediyeye ait park ve bahçelere motorlu motorsuz taşıt araçları ile girmek ve gezmek yasaktır.
134/d: Belediyeye ait park ve bahçelerde tahribat yapıp, çocuk oyun araçlarına, bank ve benzeri şehir mobilyalarına zarar vermek ya da bunları zarar verecek şekilde kullanmak yasaktır.
134/e: Dinlenme parklarında halkı rahatsız edecek şekilde her türlü oyun oynamak, alkollü içki içmek veya içirmek, huzur ve sükûnu bozacak şekilde davranışlarda bulunmak yasaktır
134/f: Cadde, sokak, park ve kamuya ait taşınmazlar üzerinde bulunan ağaçların üzerindeki ürünleri toplamak yasaktır.
134/g: Bahçe ve arsalardan cadde ve sokaklara doğru uzanan ağaç dalları, yaya trafiğini engellemeyecek şekilde sahipleri tarafından gerekli önlem alınarak budanacak, komşu parsel veya evlerin üzerine dalları geçen ağaçların dalları budanacaktır. Budamayanlar hakkında yasal işlem yapılmakla birlikte budama işlemi belediyece yapılıp masrafı ilgilisinden tahsil edilecektir.
134/h: Yeşil alan, park ve bahçelerde her türlü malzeme ve tesislere zarar vermek yasaktır.
134/ı: Yeşil alanlarda, parklarda, umuma ait yerlerde hayvan otlatmak.
134/i: Belediyeye ait çeşme ve havuzlarda, halı, kilim, yün, araç vs. yıkamak yasaktır.
134/j: Belediyeye ait süs havuzlarına girmek, hayvan sokmak, yabancı madde atmak, kirletmek yasaktır.
134/k: İzin verilen yerler dışında, yol, meydan, parklar, yeşil alanlar ve açık arazilerde, spor aletleri çalıştırmak veya motorlu ve motorsuz araçları bırakmak ve para karşılığı çalıştırmak yasaktır.
MEZARLIKLAR İLE İLGİLİ KABAHATLER
MADDE135: Mezarlıkları çeviren duvar, parmaklık vb. gibi engellere çıkmak ve tırmanmak, mezarların üzerine çıkmak veya oturmak, çiçek, fidan, ağaç veya herhangi bir bitkiyi koparmak, sökmek,
135/a: Sarhoşlar, dilenciler, seyyar satıcılar ve yanlarında velisi bulunmayan küçük çocukların mezarlığa girmeleri yasaktır.
135/b: Köpek, inek, keçi, koyun vb. hayvanları mezarlıklarda gezdirmek ve burada otlatmak yasaktır.
135/c: Defin ruhsatı olmadan defin yapmak ve güneş battıktan sonra mezarlıklara girmek yasaktır.
135/d: Mezarlıklarda belediyeden izin almadan tadilat ve tamirat yapmak yasaktır.
135/e: Mezarlıklarda izinsiz türbe yapılması veya türbe yapılırken mezar yeri sınırları dışına çıkılması ve izinsiz ağaç dikilmesi yasaktır.
135/f: Mezarlıkta türbe, mezar taşı ve mezar yapan ustalar ve vatandaşların, inşaat atıklarını açıkta bırakması yasaktır.
135/g: Belediyeden yasal izin almadan mezarlıkta yer ayrımı yapılamaz.
135/h: Mezarlıklarda belediyenin izni olmadan vatandaşların dini duygularını istismar ederek para yada herhangi bir bedel karşılığında Kur’an-ı Kerim okumak yasaktır.
131/ı: Belediye tarafından müsaade edilen yerler dışında cenaze defin yapmak yasaktır.
131/i: Mezarlar üzerine konmuş eşya ve işaretleri kaldırmak, yerlerini değiştirmek, mevcut yollar haricinde gezinmek,
131/j:Her ne olursa olsun ziyaretçilerin huzur ve sükûnlarını ihlal etmek, mezarlıklara zarar vermek ve ölülere karşı saygısızlık gösterecek hareketlerde bulunmak yasaktır.