ZABITA KABAHATLER TALİMATNAMESİ Bölüm 3 10 Haziran 2023, 17:59
TRAFİK İLE İLGİLİ YASAKLAR
MADDE 136: Şehir içerisinde cadde, sokak, kaldırımlarda demir tekerlekli araç ve at arabası kullanmak yasaktır. Büyük tonajlı kamyon ve tır römorkör, tırların sokak aralarına park etmeleri yasaktır
136/a: Motorlu araç, motosiklet, egzoz, korna veya ses çıkaran başka bir cihazın gürültüye neden olacak şekilde açılarak çevreye rahatsızlık verilemez. Susturucu ve ses giderici parçaların sökülmesi veya çıkarılması yasaktır.
136/b: Kullanılmaz hale gelen her türlü taşıtların ve dorse, şase kasa vb. kaldırım, cadde, sokak, meydan, arsa, bahçe vb. yerlere görüntü kirliliği oluşturacak şekilde bırakılması yasaktır.
136/c: Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan cadde, sokak ve yollarda bulunan trafik levhalarına riayet etmemek, Toplu taşıma durak yerlerine araç park edilemez.
136/d: Engelli rampalarının önüne park etmek ve geçişi zorlaştıracak her türlü malzeme koymak yasaktır.
136/e: Her türlü taşıt araçlarıyla seyir halinde iken bilerek, kasten vatandaşlar üzerine su, çamur vb. sıçratmak.
136/f: İlçemiz sınırları içerisinde cadde ve sokaklarda yaya kaldırımı üzerine motorlu veya motorsuz araç park etmek yasaktır. Toplu taşıma durak yerlerine araç park edilemez.
136/g: Yaya kaldırımına araçlarını çıkarmak içi dolgu yapmak veya yaya kaldırımını bozarak araç parkı için izin almadan yeniden düzenleyerek komple rampa haline getirilemez.
136/ğ: Umuma açık park yerlerinde, her araç için ayrılan park yeri çizgilerine göre park edilmemesi.
136/h: Araç sahipleri gece ve gündüz, cadde ve sokaklarda araç ve yaya trafiğini engelleyecek, tehlikeye düşürecek (İtfaiye, Ambulans, Çöp kamyonları gibi aciliyet arz eden) araçların geçişlerini engelleyecek veya zorlaştıracak şekilde araçlarını park edemezler.
136/ı: Belediye ve İlçe trafik komisyonunca trafiğe kapatılan alanlara konulan engelleri tahrip edilemez ve trafiğe kapalı olan meydan, cadde ve sokaklara araç park edilemez.
136/i: İlçe trafik komisyonu kararı ile park metre için ayrılmış veya parkmetre uygulaması olmayan cadde ve sokaklara araçların park edilmemesi için işyeri ve mesken sahipleri tarafından duba, levha vb. herhangi bir emtia cadde ve sokaklara bırakılamaz.
136/j: İlçe içinde çalışan bilumum taksi, dolmuş ve halk otobüsleri geceleri çalıştıkları zaman ışıklı levha kullanmak zorundalar.
136/k: Yol geçiş ve güzergah izin belgesi olmayan toplu taşıma araçlar, öğrenci, işçi vb. diğer servis araçları yolcu taşıma faaliyetinde bulunamaz. Öğrenci servislerinde taahhüt ettiği yere kadar götürüp getirme zorundadır.
136/l: Belediye sınırları içerisinde hat işletme ruhsatı almadan toplu taşımacılık yapılamaz. Hat işletme ruhsatının süresi içersinde vizesini yaptırmak zorundadır.
136/m: Belirlenen hat ve güzergah dışında faaliyet göstermek, yolcu taşımacılığı yapmak ve belirlenen durak haricinde yolcu indirilemez ve bindirilemez.
136/n: Toplu taşımacılık yapan araçların camları yıldızlaşmış, kırık, koltukları eski, yırtık, aracın iç ve dış kısımlarının kirli olamaz. Ayrıca arcın içinde veya dışında müşteriyi toplamak amacıyla şoför, muavin, simsarlar tarafından çığırtkanlık yapılamaz.
136/o: Toplu taşımacılık yaptığı güzergahta tahsis edildiği hattın kalkış saatine uymak, ilk ve son durağa kadar gitmek zorundadır. Ayrıca güzergah dışına çıkılamaz.
136/ö: Toplu taşımacılık yaptığı araç sürücüsü aracını kullanırken saç, sakal, kılık-kıyafet ve görgü kurallarına uymak zorundadır.
136/p:Toplu taşımacılık yaptığı aracında tespit edilen ücret tarifelerini uygulamak ve okunaklı, görünür yere asılması zorunludur.
136/r: Taşıma esnasında kontrol için görevlilerin dur ihtarına uyulması kontroller sırasında zorluk çıkarılmaması, hakarette bulunulmaması, denetim amaçlı istenen evrakların verilmesi zorunludur.
136/s: Toplu taşıma yaptığı araca Ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliği hükümleri gereği hak edinen vatandaşları almak zorundadır. Alınan bu yolculardan ücret talep ederek yolcular içerisinde şahsi küçük düşürücü ve rencide edici söz sarf edilemez.
136/ş: Toplu taşıma esnasında kural dışı araç kullanarak yolcuların can güvenliğini tehlikeye düşürülemez. Aracın işletme ruhsatında belirtilen istiap haddinden fazla yolcu alınamaz. Araçta ve durakta nezaket kuralları dışına çıkılamaz.
136/t: Anaokulu ve İlköğretim taşımacılığı yapan servis, rehber personel bulunduracaktır.
136/u: Belediyemize kayıtlı olmayan (S) plakalı okul taşıtı, (T) plakalı ticari taksi ve toplu taşıma araçları ilçemiz sınırları içerisinden öğrenci veya yolcu alıp taşıma yapılamaz. Okul taşıtları kayıtlı olduğu belediye sınırları içerisinde faaliyetine devam eder.
136/ü: Belediye sınırları içerisinde toplu taşıma araçlarına yetkili birimlerce kendisine tahsis edilmiş duraklar haricinde yolcu alması, indirme yapması, bekleme yapması ve park etmesi yasaktır.
136/v: Şehir içinde cadde ve sokak aralarında dolu veya boş olarak lpg tüp kamyonları ile tavuk, kömür vb. yük kamyonlarının ve tırların park edilmesi yasaktır.
136/y: Kamu alanlarında ticari amaçla araçlarını park halinde bırakarak aracının üzerine satılık, kiralık gibi levhalarla veya 2. El motorlu kara taşıtı alım satım yapan işlerleri kamu alanında ticari faaliyette bulunması yasaktır. Belediye olarak belirlenmiş oto galericiler sitesi haricinde satışa sunulamaz ve sergilenemez.
136/z: Bisiklet kullanılması için düzenlenen bisiklet yollarına, her türlü motorlu taşıtlarla, elektrikli bisiklet vb. araçlarla girilmesi, park ve işgal edilmesi,
MADDE 137: Belediye Meclisi ve İl / ilçe trafik komisyonu tarafından alınan kararlara uyulması mecburidir.
137/ a: Şehir Merkezi Atatürk Caddesine 08:00 / 18:00 saatleri arası N3 sınıfı azami yük ağırlığı 12000 kg ve üzeri araçların girişi yasaktır.
137/b: 3.50 m yüksekliği ve 2,50 m genişliği olan araçların Atatürk Caddesine girişleri yasaktır.
137/c: Tek yön uygulaması olan cadde ve sokaklarda uygulamaya uymamak, ters yönden gelerek tehlikeli araç kullanmak
137/d: Atatürk caddesi üzerinde bulunan ceplere 15 dakikadan fazla araç park etmek yasaktır.
137/e: Belediye meclisi tarafından trafiğe kapatılan alanlarda bulunan işyerlerine belirlenen saatler dışında motorlu veya motorsuz araçlarla mal, ürün getirilemez, girilemez. Belirlenen saatler içerisinde mal ve ürünlerini boşaltarak alan terk edilir.
137/f: Belediyemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren işyerlerine ürün getiren toptancı araçları ne suretle olursa olsun trafiği aksatamaz.
137/g: Her türlü motosiklet, mobilet, bisiklet, elektrikli bisiklet vb. araçların yaya kaldırımı üzerinde hareket etmesi, park etmesi ve ağaçlara, banklara, aydınlatma direklerine bağlamak yasaktır.
138/h: Belediye sınırları içerisinde yük taşımacılığı yapan ağır vasıtalı araçların önlemlerini almayarak, can ve mal kaybına sebebiyet verecek veya çevre kirliliği yaratacak, tehlike oluşturacak, kum, çakıl, kömür, şlam, mazot veya yakıt akıtarak / dökerek seyir edilemez.
MADDE 138: Semt Pazar yerine pazarın kurulacağı günden bir önceki günden saat 17:00 den sonra araç park edilemez.
138/a: Semt Pazaryeri etrafına pazarın kurulacağı günden bir önceki günden itibaren ağır vasıtalı araç park edemez. (Tır,Kamyon,Otobüs vb.)
138/b: Semt pazarı girişinde iki (2) araçtan fazla ticari araç (TAKSİ) bekleme yapamaz. Vatandaşların geçişlerine engel olunamaz.
138/c:Semt pazarı etrafında trafik akışına engel olunamaz. Pazar yeri giriş bölgesine (138/b bendi haricinde) araç bekleme ve park etme yapamaz.
138/d:Ticari taksi işletmecileri veya şoförler zabıta memurunun vermiş olduğu yasal talimatlara uymak zorundalar
138/e: Pazarcı esnafına araçları için gösterilen ve ayrılan yer dışında başka bir yere pazarcı esnafı aracını park edemez. Uzun süreli duraklama, bekleme yapamaz.
MADDE 139: Araç park etmek için yer ayırma amaçlı veya araç park edilmesini ve hız önleme amaçlı yollara zincir, halat vb. malzeme çekmek dökmek veya yola çiçeklik, duba vb. malzemeler koymak yasaktır.
139/a: Her ne sebeple olursa olsun çöp, hafriyat, kamyon ve ağır tonajlı araçların taşıma işlemi esnasında çadır (branda) çekilmeden yapılamaz
139/b:İnşaattan toprak çeken veya inşaata malzeme taşıyan araçların kirlenmiş lastiklerini temizleyecek, çadır ve branda çekerek trafiğe çıkacak, etrafı kirletmeyecek.
139/c: Hazır beton taşıyan araçlarla hazne içindeki harç (beton) kalıntılarını gelişi güzel alanlara boşaltmak, beton taşıyan Mikser araçlarından yollara beton dökerek seyir etmek,
139/d: Belediye sınırları içerisinde cadde, sokak, boş arsa ve mahalle aralarında tankerden tankere yakıt aktarımı yasaktır.
139/e: Cadde, sokak ve boş alanlara LPG yüklü ve yanıcı, patlayıcı madde taşıyan aracı park edilemez ve terk edilemez.
MADDE 140:Belediyece belirlenmiş yer dışında şehrin muhtelif yerlerinde meydan, cadde, sokak, boş alanlarda çevre yolu güzergâhında traktör, kamyonet, kamyon vb. araçlar; nakliye amaçlı beklemesi ve park etmeleri yasaktır.
MADDE 141: Belediyece belirlenmiş yerler haricinde ikinci el araçlarını meydan, cadde, sokak, yaya kaldırımında ve kendisine ait işyerinde satışa sunulması ve sergilenmesi yasaktır.
MADDE 142: Ticari taksi sürücüleri yakın ve uzak mesafe ayrımı yapamaz. Trafik yoğunluğu ve iklim şartları gözetmeksizin yolcu çağrılarına cevap vermek mecburiyetindeler.
MADDE 143: Ticari taksilerin, dolmuş gibi çalışmaları ve servis taşımacılığı yapmaları yasaktır.
143/a: Aynı yöne çift yolcu alarak ayrı ayrı ücret talep edilemez.
MADDE 144:Ticari taksilerde taksimetre bulundurmamak, bozulan veya arızalı taksimetreyi derhal tamir ettirmemek, taksimetreyi açmadan yolcu ile pazarlık etmek,şehir dahilinde istenilen yere girmemek,yolcudan fazla ücret almak
MADDE 145:Ticari taksilerin üzerinde “TAKSİ” yazılı tepe lambası olmalı, bu lamba geceleri müşteri alındıktan sonra söndürülmeli, boş iken yakılmalıdır.
MADDE 146: Belediyemize ait ticari taksi plakanın ikinci bir durakta çalışması yasaktır.
MADDE 147: İlçemiz sınırları içerisinde, diğer belediyelere kayıtlı ticari taksi çalışamaz.
MADDE 148:Ticari taksi sahipleri ve şoförler kanunlar çerçevesinde hazırlanan tüzük ve yönetmelikler ile Kilimli Belediyesi genelinde alınacak Encümen ve Meclis kararlarına uymak zorundalar.
MADDE 149:Ticari taksi sürücülerinin “Tanıtım kartı ve Çalışma İzin Belgesi” olmadan çalışmaları yasaktır.
İMAR UYGULAMALARI VE İMAR KANUNU İLGİLİ KURALLAR
MADDE 150: Belediye sınırları içerisinde her türlü yapı, işyerlerinde ve meskenlerde tadilat ve tamirat yapmak için Belediye İmar İşleri Müdürlüğünden izin alınması zorunludur.
150/a: Ruhsatlı ve yeni yapılan binaların, cephelerinin inşaat sundurmaları, yola, caddeye ve insanlara zarar vermeyecek şekilde kapatılmasının sağlanması.
150/b: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde, güvenlik tedbirleri alınması gerekli görülen boş arsaların etrafının çevrilmesinin sağlanması.
150/c: Ruhsatlı binalarda çevrede yaşayan halkın ve işçi sağlığı ve güvenliği tüzüğüne uygun olarak gerekli emniyet tedbirlerinin alınmaması, İnşaat ve tamirat alanlarında yapılan çalışmalar neticesinde vatandaşların can ve mal güvenliğine zarar vermeyecek şekilde tahta perde, çadır, branda vb. malzemeler ile (görünümü bozmayacak şekilde) muhafaza altına alınması zorunludur.
150/d: Yıkımı yapılan binaların mutlak suretle zemine kadar yıkılmış olması zorunludur. Arsa üzerinde yıkım artığı, moloz ve toprak bırakılmayacak şekilde zemin düz bir satıh haline getirildikten sonra etrafının tahta perde ile çevrilmesi zorunludur.
150/e: Her türlü bina yıkımlarında etrafı rahatsız edici toz ve toprakların etrafa yayılmasını önlemek için su sıktırılarak gerekli tedbirlerin alınması zorunludur.
150/f: Cadde, sokak ve yaya kaldırımlar üzerinde harç yapılamaz.
150/g: Belediyeden müsaade alınarak cadde, sokak, bulvar ve mahalle aralarında yapılan çalışma sırasında gündüzleri kaza önleyici ikaz işareti, geceleri ise ışıklı işaret ve tehlikeyi önleyici tedbirler alınacaktır.
150/h: İşyerleri ve binaların kırık dökük olan dış cephelerinin tamiri, tadilatı, boyası, badanası ve çevre düzenlemesi yapılacaktır.
150/i: Belediye tarafından kamulaştırılmış gecekondu, arsa, bina vb. yapılar ile Belediyeye ait boş alanları ya da arsaları her ne amaçla olursa olsun izinsiz işgal etmek ve kullanmak yasaktır.
150/k: Yapılarda kullanılan inşaat malzemelerinin cadde, bulvar, kaldırım ve yollarda işlenmesi yasaktır.
150/l: Yapıların yüzlerini, kapı ve pencereleri, dükkân kepenkleri, herkesin girip çıktığı vs. yerlerin boyanması, sıvanması, tadilat yapılması sırasında gerekli önlemlerin alınmaması nedeni ile zarar verilmesi.
150/m: Hafriyat toprağı, yıkıntı ve moloz nakliyesi sırasında gerekli önlemleri almamak, nakliye sırasında yeşil alan, park, sokak, aydınlatma direkleri, yaya kaldırımı, asfalt vb. zarar vermek,
150/n: Yapıların görünür yerinde inşaat mahallinde inşaat ruhsatına ait teknik bilgileri ve isim unvanını belirtir levha ile iş kazasını önleyici diğer ikaz levhalarını bulundurulması zorunludur.
150/o: Kullanılmasında mahsur görülen bina ve benzerlerini gerekli tamir yapılmadan mesken olarak kullananlara,
150/r: İzne bağlı olan (İşyerleri) konutlarda çadır, tente ve siperleri izinsiz, kirli, eski ve yırtık olarak asanlara,
150/s: Belediyeden izinsiz boş arsa, kıyı sahil şeridi vb. yerlere moloz ve her çeşit atık atılamaz.
150/ş: Hafriyat yapanlar hafriyat toprağının çıkartılması sırasında gürültü ve görüntü kirliliği ile toz emisyonlarını azaltacak tedbirleri almamak ve faaliyet alanı çevresini kapatmamak,
150/t: Paletli iş makinelerinin inşaat ve iş sahası dışına çıkarılarak veya inşaat alanına, iş sahasına getirilme esnasında asfalt üzerinde yürütülemez.
150/u: İnşaat sahasının etrafı en az 2 m yüksekliğinde sac veya aynı cins malzeme ile kapatılacaktır.
150/ü: İnşaat malzemesi imal ve satış yerleri inşaat malzemelerini tehlike yaratmayacak şekilde düzgün olarak istif edeceklerdir. Bu tür işyerleri oluşacak tozların çevreyi kirletmemesi için gerekli önlem alacaktır.
150/v: Beton mikserlerinin beton sevkiyatı sırasında gerekli tedbirleri alacak betonun yollara dökülmesine saçılmasına neden olunmayacaktır. Ayrıca boş alanlarda, arsalarda, dere kenarında beton mikseri temizleme amaçlı yıkamak yasaktır.
150/y: İnşaatlar büro olarak kullanılacak seyyar yapı veya konteynırları kendi alanlarının dışına veya kısmi olarak tretuvara ve bir başka alana gelecek şekilde koyamaz.
SES VE GÜRÜLTÜ
MADDE 151: Belediyemiz sınırları içinde, ses yükselticisi gibi (anons sistemleri) araçlar kullanılarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çıkararak propaganda, reklâm, duyuru, tanıtım ve satış yapılamaz.
151/a: Radyo, TV, müzik seti ve her türlü müzik aletlerinin, kapalı ve kamuya açık alanlarda halkı rahatsız edecek şekilde kullanılması
151/b: Bina ve konutların içerisinde ve çevresinde insanları rahatsız edecek şekilde yüksek sesli müzik dinlemek, bağırmak ve her ne şekilde olursa olsun gürültü yapmak yasaktır.
151/c: Parlayıcı, patlayıcı, maytap vb. şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin kamuya açık alanlarda, yollarda ve oturma alanlarında yapılması yasaktır.
151/d: Siren, düdük vb. olağanüstü durum aletlerinin kasten halkı rahatsız edecek şekilde çalıştırılması yasaktır.
MADDE 152: Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde, İş makinelerinin (Kepçe, Kazıcı, Yükleyici, Ekskavatör, Betonyer, Kompresör gibi araçların) halkı rahatsız edecek şekilde Pazar günleri hariç 10:00 – 19:00 saatleri dışında çalışma yapılması, Pazar günleri aışmayacaktır.
152/a: Bina içi ve dışı dâhil olmak üzere konut alanlarında ve diğer gürültüye duyarlı alanlarda mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı vb. araçların 21:00 – 09:00 saatleri arasında çalıştırılması yasaktır.
152/b:Her türlü tamirat yapma, İnşaat çalışması, nakliye, taşıma ve boşaltma işlerinde saat 08.00’den 20.00 saatlerinden (Pazar günleri saat 11.00-21.00) evvel ve gece saat 21.00 den sonra gürültü çıkarmak yasaktır.
MADDE 153: Milli Eğitim Bakanlığının ve Valiliğin belirlemiş olduğu sınav günlerinde hiçbir inşaat hafriyat ve tadilat çalışması yapılmayacaktır. Sınav olan okul etrafındaki gürültülü çalışan işyerleri (oto tamir, oto yıkama vb.) sınav bitimine kadar çalışmayı durduracaktır.
OTO YIKAMA
MADDE 154:Mevcut oto yıkama alanının tamamı kapalı olacak ve gürültü izolasyonu yapılacaktır.
154/a: Kullanılan kompresörler ve diğer gürültülü çalışan makineler kabin ya da kapalı alan içerisine alınacaktır. Kompresör yer ile temasını izole edecek ve bu sayede oluşacak titreşimi sönümleyecek sert kauçuk malzeme döşenecek.
154/b: Araç yıkama işlemi esnasında kapı kapatılacak ya da bez branda veya uygun görülecek diğer bir malzeme ile yıkama girişi kapatılacak olup, gürültünün çevreye yayılması engellenecek
154/c: Çalışma esnasında yüksek sesle müzik dinlenmesi suretiyle mahalle sakinlerinin zarar verilmemesi sağlanacak olup, çalışanlar bu konuda uyarılacak veya idari yaptırım uygulanacaktır.
154/d: Meskun mahal içerisinde faaliyet gösteren mevcut oto yıkama işyerleri için çalışma saatleri 1 Nisan- 30 Eylül tarihleri arasında Hafta içi 08:00 / 20:00 Pazar günleri 10:00-19:00 , 1 Ekim- 31 Mart tarihleri arasında 08:00 / 19:00 Pazar günleri 10:00- 19:00 arası olup,çalışma saatlerine riayet edilecektir.
154/e: Oto yıkama ve yağlama yapan işyerleri sularını Belediyeden gerekli deşarj izni aldıktan sonra yağmur drenaj kanalına bağlamaları ve bu sular içindeki atıkların yağmur drenaj kanalının tıkanmaması için çökertme havuzları yaparak atıkların burada birikmesini sağlamaları, bu havuzlarda biriken çamur ve diğer atıkların sık, sık temizlenerek Belediyenin çöp toplama alanına götürmeleri, işyerlerinin çevresinde ki yerlere zarar vermeyecek şekilde işyerinde gerekli tedbirleri almaları ve işyerinin çevresini temiz tutmaya mecburdurlar.
154/f:Oto yıkama işlemi dışarıda açık alanda yapılamaz.
HAVA KİRLİLİĞİ
MADDE 155: Doğalgaz hizmeti gelen yerlerde Soba veya Kalorifer yakılamaz.
155/a: Bina ısıtma sistemlerinde (kalorifer) kullanmak üzere açık kömür ve düşük kaliteli kömür yakmak, bu tür kömürleri depolamak ve satmak yasaktır.
155/b: Hava kirliliği yönünden standartlara aykırı emisyona neden olan maddelerin (evsel atık, naylon, tezek, kablo, tekstil atıkları, boya atıkları, tıbbi atıklar, kömür torbaları, kauçuk, yağ, lastik vb.) mesken, açık alan ve işyerlerinde yakılması yasaktır. (Bu cezai sorumluluk, toplu ısıtılan konutlar ve işyerlerinde yöneticiye, ferdi ısıtılan konutlarda ise konutu veya işyerini kullanana verilir.)
155/c: Bacalarından kötü koku (Emisyon) çıkan ve gerekli önlemleri uyarıldığı halde almayan bina, site, iş hanı yönetimleri, işyeri ve apartman sahipleri ile yakmadan sorumlu kişilerin kurallara uymaları zorunludur.
155/d: Özel ve tüzel kişilere ait binalarda, kaloriferlerin belirlenen yakma saatlerinin dışında yakılması yasaktır.
155/e: Kaloriferlerin ateşçi ehliyet belgesi olmayan kişilerce yakılamaz.
155/f: Fanlı ve stoperli kazanı olan işyerleri ve binaların baca filtresi yaptırmaması
155/g: Meskenlerden, dükkânlardan, mağazalardan, imalathanelerden ve diğer binalardan, komşularına ve civarından geçenlerin sağlığına zarar verecek surette duman, toz, koku vb. çıkartmak yasaktır.
155/h: Doğal gelmeyen yerlerde kalorifer Ekim 15 – Mayıs 15 arasında yakılacaktır. Umumi Hıfzıssıhha kararlarına uyulması mecburidir.
155/ı: Kullanılan yakıtların menşei belgesinin, analiz raporunun, irsaliyesi ve faturasının kontrol için istendiğinde ibraz etmek zorundadır.
155/i: Hiçbir şekilde meydan, cadde, bahçe ve sokaklarda ateş yakılamaz.
155/j: Bina ısıtma sistemlerinde (Kalorifer) kullanılacak olan yakıtlarla olmak üzere açık kömür ve düşük kaliteli kömür yakmak, kalitesiz kömür kullanmak
155/k: İşyerleri, mesken sahipleri veya kiracılarınca imar harici gelişi güzel binanın herhangi bir duvarından soba borusu çıkarıp çıkarılamaz. Soba ve havalandırma boruları binanın damının 1 m üzerine kadar çıkarmak zorundadırlar.
ALTINCI BÖLÜM
BELEDİYECE TAHSİS EDİLEN VEYA KİRAYA VERİLEN YERLER HAKKINDA
MADDE 156:İzinsiz değişiklik yapılması yasaktır.
156/a:Kullanım alanı dışına çıkılması yasaktır.
156/b:Kiralama şart ve şekillerine ( kiralama sözleşme maddelerine) uyulması zorunludur.
156/c: Belediye tarafından yapılan kira sözleşmesinde belirtilen şahıs haricinde üçüncü bir şahsa kiralama yapılamaz. Belediyeden izinsiz başka bir şahsa devredilemez.
156/d:Belediyenin belirlediği ilan-reklâm panoları, bil boardları vb. harici yerlere, izinsiz her türlü yazı yazmak, afiş ve ilan yapıştırmak, tabela asmak yasaktır.
156/e: İlçemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren işyerleri tarafından işyeri tanım panosunun vergisini vermek mecburidir.
İÇME SUYU SATICILARI HAKKINDA
MADDE 157: İçme suyu kaplarında koruma bantsız, mühürsüz, markasız, üretim ve tüketim tarihi olmayan suların satışı yasaktır.
157/a: Kaynağı belli olmayan su satılması yasaktır.
157/b: Araç üzerinde bulunması gereken levhaları olmayanlara,
157/c: İstenildiğinde suyun membasına ait belgeleri ibraz edilecektir.
157/d: İstenilen kat’a su çıkartılırken artı ücret talep edilmesi yasaktır.
157/e: Kapaksız, mühürsüz, kapakları arızalı, menşei belirsiz olarak su satışı yapılması
BALIK VE SU ÜRÜNLERİ SATAN İŞYERLERİ İLE PAZAR YERLERİNDE BALIK SATIŞI YAPANLAR;
MADDE 158:Balık satan işyerlerinde, balık satışı diğer iş kollarından ayrı bağımsız bir bölümde yapılacaktır.
158/a:Pazarlarda Balık Satışı yapan Pazarcı Esnafları Balıkları Çelik Tezgahlarda satışa sunacaklar ve bozulmaması için buz ile muhafaza edeceklerdir. Balık satış amaçlı işyeri, marketler balık ve her türlü su ürünleri yarım kapalı, kapalı soğutuculu çelik tezgâhlarda satışa sunulacaktır.
158/b:Veteriner raporu olmadan balık satışı yapmak yasaktır.
158/c:Belediyenin ve yetkili kurumların belirlediği zamanlar dışında balık ve su ürünleri satışı yapmak yasaktır.
158/ç:Satışa sunulan Balık ve su ürünlerinin cinsini ve buz hane balığı olduğunu gösterir etiket konulacaktır.
158/d:Balık tartılan kaplar ve diğer malzemeler temiz olacaktır.
158/e:Balık temizleme işlemi, balık atıklarının zemine yapışmayacak mermer, paslanmaz maden masalarda yapılacaktır.
158/f:Balık satış yerlerinde şebeke suyu kullanılacaktır.
158/g:Balık satış işyerlerinin zemini ve zeminden tavana kadar duvarları su geçirmez maddeden yapılacak, dükkânın içinde uygun bir yerde ucu gidere bağlı sifonlu ızgara bulunacaktır.
158/ğ:Balık satış yerleri ve pazarlarda cadde, sokak, kaldırım ve Pazar içerisine su akmasını önleyecek tedbirler alınacaktır.
158/h:Her türlü balık ve su ürünleri atıkları, ağzı daima kapalı, kolay yıkanabilir kaplarda toplanacaktır.
158/ı:Balık ve su ürünleri satan işyerlerinde, başka gıda maddesi satmak yasaktır.
158/i:Pazarlarda, balık ve su ürünleri satan işyerlerinde kokmuş, kokmaya yüz tutmuş ve kulakları boyanmış balıkları bulundurmak ve satmak yasaktır.
158/j:Balık satışı yapanlar su geçirmez önlük ve çizme giyeceklerdir.
158/k:Satışa sunulan balık ve su ürünleri müşterinin görebileceği şekilde hazırlanacaktır.
158/l:Seyyar balık satışı yasaktır.
158/m:Ballıkçılar, sattıkları balıkları alıcılara sağlam ve temiz kâğıtlara sarıp naylon poşet içinde verecektir.
158/n:Satışa sunulan balıkların üzerini kirli malzemeler ile örtmek yasaktır.
158/o:Balık satışı yapılan yerlerde bozulmuş, armış veya balık temizleme işleminden kalan balık başları, iç organları vb. ürünler cadde, sokak ve çöp bidonuna atılamaz. Ancak su ve koku sızdırmaz poşet vb. malzeme içerisine koyarak ağız kısmı sıkıca bağlanarak çöp bidonuna kanabilir.
158/ö: Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
158/f: Balık satışı yerinde pişirme, balık pişirme yerlerinde satış işlemi yapılamaz.
SU ÜRÜNLERİ SATIŞ ARAÇLARI;
MADDE 159:Araç kendinden hareket edebilir veya çekilebilir karavan tipi, kapalı kasalı olacaktır.
159/a:Tezgahlar paslanmaz olacaktır.
159/b:Camekanlı ve soğutuculu satış ve sergi dolabı bulunacaktır.
159/c:-Soğutuculu ürün ve buz muhafaza dolabı bulunacaktır.
159/ç:Kapasiteye uygun su deposu ve lavabo bulunacaktır.
159/d:Sıcak ve soğuk su tertibatlı musluklar ile el dezenfeksiyon sistemi bulunacaktır.
159/e:Kesim ve dilimleme ekipmanları paslanmaz olacaktır.
159/f:Parazit kontrol lambası bulunacaktır.
159/g:Elektrik ve aydınlatma sistemi için jeneratör bulunacaktır.
159/ğ:Dışarıdan elektrik çekebilme donanımı bulunacaktır.
159/h:Atık su toplama deposu bulunacaktır.
159/ı:Bulunacağı alan için Belediye Başkanlık makamı ‘’OLUR’’larının bulunması.
BERBER, KUAFÖR SALONLARI
MADDE 160: Ustalık ve kalfalık belgesi olmadan çalışmak yasaktır.
160/a:Kullanılan malzemeler temiz ve sağlam olacaktır.
160/b:Ustura, makas, makineler ve malzemeler iyi cinsten olacak, kılları dökülmüş tıraş fırçaları kullanılmayacaktır.
160/c:Jiletli ustura kullanılıyor ise jilet değiştirme işlemi müşterinin gözü önünde yapılacak ve her müşteri için ayrı, ayrı jilet kullanılacaktır.
160/ç:Kullanılan malzemeyi koymak için bir takım dolabı veya yeterli miktarda çekmeceler bulunacaktır.
160/d:Kullanılan havlular, önlükler vb. malzemeler her bir müşteri için ayrı, ayrı yıkanmış, temiz, yırtık ve yıpranmamış olacaktır.
160/e:Her tıraştan sonra kullanılan aletlerin dezenfeksiyon işlemi için lizollü su veya sterilizasyon cihazı bulundurulacak ve kullanılacaktır.
160/f:Havlu ve önlükler işyeri önünde kurutulmayacaktır.
GÜZELLİK SALONLARI;
MADDE 161:Kişilerin kullanımına uygun şekilde döşenmiş, kişinin karşılandığı ve yapılacak uygulama ve işlemlere kadar beklediği, içerisinde sekreter ya bölümünün yer aldığı en az 15 m² büyüklü-günde bir bekleme salonu; kişilerin kullanım alanlarından izole edilmiş ve atıklar için kapalı bir konteynır veya kabinin bulunduğu bir atık toplama birimi; uygulanacak işlemlerde kullanılan malzemelerin sterilizasyonunu sağlamak için kimyasal dezenfektanlar veya ısılı sterilizatörler veya UV sterilizatörlerin bulunduğu bir sterilizasyon birimi bulunacaktır.
161/a:Çalışan personelin ustalık veya kalfalık belgeleri, güzellik salonunun çalışma izniyle ilgili belgeler ve ilgili esnaf odasından onaylı ücret tarifesi bekleme salonunun görünür bir yerine asılacaktır. Ayrıca her birimin girişinde birimin adının yazılı olduğu bir tabela bulunacaktır.
161/b:Güzellik salonunda, faaliyet gösterilen süre boyunca, güzellik uzmanı olan bir sorumlu müdür bulunacaktır.
161/c:Güzellik salonlarında yapılacak işlemlerde güzellik uzmanının sorumluluğu altında çalışacak personel 3308 sayılı Kanun kapsamında ilgili alanda kalfalık belgesine veya Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar ya da kurslardan alınmış diploma veya kurs bitirme belgesine yahut meslek odalarından dalında alınan kalfalık belgesine veyahut yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olacaktır.
161/d:Güzellik salonlarının tanıtıcı reklam, tabela ve basılı belgelerinde güzellik merkezini çağrıştıracak ifadeler kullanılamaz ve açıkça “güzellik salonu” ifadesi kullanılır.
161/e:Güzellik salonlarında, kullanılan makine veya ürün ile ilgili kanıtlanmış etkilerinin dışında etki vadeden, tüketiciyi yanıltıcı reklâm faaliyetinde bulunulamaz.
161/f:Güzellik salonlarının reklam ve diğer tür tanıtım faaliyetlerinde lazer epilasyon, lazer veya IPL ile akne, cilt yenileme, vasküler damar tedavisi, pigmentli lezyon tedavisi yapılır biçiminde tanımlar kullanılamaz.
161/g:Güzellik salonunda tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler ile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamaz.
161/h:Güzellik salonlarında deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmayı gerektiren işlemler yapılamaz.
161/ı:Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamaz.
161/j:Güzellik salonlarında yetkili kurumlar tarafından üretim izni verilen veya bu kurumlardan alınan izinle ithal edilmiş olan ürünler dışında ürün bulundurulamaz, kullanılamaz veya satılamaz.
161/k:Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
MASAJ SALONLARI;
MADDE 162:Çalışan personelin ustalık veya kalfalık belgeleri, masaj salonunun çalışma izniyle ilgili belgeler ve ilgili esnaf odasından onaylı ücret tarifesi bekleme salonunun görünür bir yerine asılacaktır. Ayrıca her birimin girişinde birimin adının yazılı olduğu bir tabela bulunacaktır.
162/a:Masaj salonunda bir sorumlu müdür bulunacaktır.
162/b:Sorumlu müdür, salonda gerçekleştirilen uygulamalar sonucu oluşabilecek komplikasyonlardan sorumludur.
162/c:Masaj salonlarında, tedavi amaçlı masaj teknikleri uygulanamayacaktır. Sorumlu müdürün sorumluluğunda masaj tekniklerini uygulayacak personel ilgili alanda 3308 sayılı Kanunun 16 ncı maddesine göre alınmış kalfalık belgesine veya Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar veya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diploma veya kurs bitirme belgesine yahut yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olacaktır.
162/ç:Kullanılan makine veya ürün ile ilgili kanıtlanmış etkilerinin dışında etki vaad eden, tüketiciyi yanıltıcı reklam faaliyetinde bulunulamaz.
162/d:Yetkili kurumlar tarafından üretim izni verilen veya bu kurumlardan alınan izinle ithal edilmiş olan ürünler dışında ürün bulundurulamaz, kullanılamaz veya satılamaz.
162/e:Tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler ile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamaz. Beşeri tıbbi ürün tavsiye edilemez ve hastalıkların tedavisine ilişkin tavsiyelerde bulunamaz.
162/f:Deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmayı gerektiren işlemler yapılamaz.
162/g:On sekiz yaş altındakiler çalıştırılamaz ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemez.”
162/ğ: Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
KAPALI VE AÇIK OTOPARKLAR;
MADDE 163: Kapalı otoparklar
163/a:Yıkama yağlama dışında başka bir faaliyet gösterilmeyecektir.
163/c:Su ve diğer atıklar kanallara veya fosseptik çukurlarına akıtılacaktır.
163/d:Araçların park edeceği alanlar eni en az dört metre olacak şekilde işaretlerle ayrılacaktır.
163/e:Park içine giren araç sahiplerine aracın plakası, cinsi ve park saatini gösteren belge verilecektir.
163/f:Park yerinin havalandırılması ve aydınlatılması için gerekli tesisat kurulacaktır.
163/g:Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
MADDE 164: Açık otoparklar
164/a:Açık otopark olarak kullanılan yerin mülkiyet sahibinden tapu tescil belgesine göre muvafakat alınacaktır.
164/b:Açık otoparkta yapılacak kontrol kulübesi prefabrike veya kolay taşınabilir bir malzemeden yapılacak olup, en az 9 m3 hacme sahip olacaktır.
164/c:Plan değişikliği veya mülkiyet değişikliği nedeniyle oluşacak durumlarda yeni malikin veya maliklerin muvafakati olmadan işletmeye devam edilemez.
164/d:Bu tür işyerleri teslim alınan araçlarda doğabilecek zarar ve ziyandan sorumludur.
164/h:Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
ÇAMAŞIR, HALI YIKAMA YERLERİ VE KURU TEMİZLEMECİLER;
MADDE 165:Çamaşırhanelerde kirli ve temiz çamaşırlar için ayrı, ayrı bölümler olacaktır.
165/a:Bu tür işyerlerinde atık sular işyeri içerisinde birikinti yapmayacak şekilde kapalı atık su kanallarına akması sağlanacaktır.
165/b:Bu gibi işyerlerinde yıkama ve temizleme esnasında meydana gelecek buharlaşma ve kokuların havalandırma sistemleri ile giderilmesi sağlanacaktır.
165/c:Çamaşır ve kuru temizleme yerlerinde ütü odaları yıkama kısmından ayrı olacaktır.
165/d:Çamaşırlar yıkama ve temizleme öncesi sterilize edildikten sonra hijyenik şekilde yıkanması, temizlenmesi sağlanacak ve muhafaza edilecektir.
165/e:Bu gibi işyerlerinde yıkanan halı, çamaşır ve benzeri malzemelerin dışarıda yıkanması ve kurutulması yasaktır.
165/f:Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
ODUN, KERESTE, KÖMÜR VE MANGAL KÖMÜRÜ SATIŞ YERLERİ
MADDE 166:Yetkili kurumların belirlediği fiyat tarifesi üzerinden fahiş fiyat ile satış yapmak yasaktır.
166/a:Odun ardiyelerinde öbekler halinde kırılmış odun bulundurulamaz.
166/b:Odunlar müşterinin talebi doğrultusunda görebileceği ve anlaşılabileceği şekilde kırılacak ve tartılacaktır.
166/c:Açıkta odun bulundurulması ve her ne şekilde olursa olsun ıslatılması ve ıslak satılması her şekilde yasaktır.
166/ç:Odunlar müşterinin talep ettiği odun cinsinden verilecek, karıştırılarak başka cins odun verilmeyecektir.
166/d:Odun tartı kaplarının üzerine darası silinmeyecek şekilde yazılacaktır.
166/e:Keresteler, odunlar ve kömür torbaları, yıkılıp kaymayacak şekilde muntazam biçimde istif edilecek ve gerekli tedbirler alınacaktır.
166/f:Odun, kereste, kömür satış yerleri ve depoları yangından korunma tertibatı almış olacaklardır.
166/g:Satışa sunulan mallara ait cins ve ebatlarının satış fiyatını gösterir levhalar müşterilerin görebileceği yerlere asılacaktır.
166/ğ:Kömür torbalarının üzerinde logo, unvan, firma ismi olmadan ve açıkta kömür satışı yapmak yasaktır.
166/h:Kömür torbaları yırtık, patlak, ağzı açılmış ve özelliğini kaybetmiş olmayacaktır
166/ı:Talimatnamenin genel hükümleri ve “Madde: 8” de yazılı olan hükümlerde bu işyerleri için geçerlidir
166/i:Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
LPG TÜP SATICILARI HAKKINDA
MADDE 167: Müşterilere satmış oldukları tüp gazları evlerine kadar götürüp montajını yapmamak, kontrol edilmeden tüp gaz satışı yapmak ve belirlenen tüp gaz fiyatı üzerinden satış yapılması yasaktır.
167/a:Bakkal, ev ve marketlerde LPG tüplerinin satışı yapılması yasaktır.
167/b: Seyyar olarak açıkta (teneke, tanker vb.) akaryakıt ve LPG dolumu yapılması yasaktır.
167/c: LPG tüp gaz irtibat bürolarında boş dahi olsa tüp bulundurmak ve satış yerlerinde kanunen belirlenen miktardan fazla tüp bulundurulması yasaktır
167/d: LPG ve Su satışı aynı araçta birlikte satışı yasaktır.
167/e: TSE standart damgası bulunmayan korsan tüp satışı yapılması yasaktır.
167/f: Tüp Satış Bayileri haricinde cadde, sokak, bina ve bahçelerinde depolama maksadıyla boş ve dolu tüp bulundurulması
167/g: Tüp satış yeri ve bayilerinde tüpten tüpe dolum yapılması yasaktır.
167/h: 10-Tüp satış yerlerinde ilgili kurum ve belediyece belirtilen 8 (sekiz) adet büyük tüp,16 (on altı) adet küçük tüpten fazlası, sanayi tipi tüp ve hidrojen tüpü bulundurulamaz.
167/ı:Tüp satışı yapan işyerleri, tüpleri, eğitimli kişilerce müşterinin ev ve işyerlerine taşıyacaklar, cihazlara bağlayacak ve kontrolünü yapacaklardır.
167/i:Tüp satış yerlerinde içme suyu ve gıda maddesi satışı yapmak ve bulundurmak yasaktır.
167/j:Tüp satış yerleri haricinde irtibat büroları ve tüp malzemeleri satış işyerlerinde tüp bulundurmak ve su satışı yapmak.
167/k:Tüp Satış Bayileri haricinde bina ve bahçelerinde depolama maksadıyla boş ve dolu tüp bulundurmak yasaktır.
İNTERNET, OYUN SALONLARI
MADDE 168:İnternet salonlarında bulunan bilgisayarlarda bilgi ve beceri artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki oyunların oynatılması serbesttir. Bu işyerlerinde, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzene, genel güvenliğe ve genel ahlaka zararı dokunacak internet sayfalarına erişimin sağlanması yasaktır. Bu sayfalara girilmemesi için bilgisayarlarda bu tür yayınları yapan sayfaların kapatılmasını sağlayacak güncel filtre yazılımlarının kullanımı zorunludur.
168/a:İnternet salonlarında lisanssız ve bandrolsüz her türlü film, bilgisayar yazılımı, bilgisayar ortamında tutulan veri ve bilgisayar oyunlarına ait CD ve benzeri ekipmanların korsan olarak kopyalanması, kiralanması veya satılması yasaktır.
168/b:İnternet salonlarının ana girişini ve bilgisayarların bulunduğu bölümleri gösteren kamera sistemi bulunacaktır.
168/c: İnternet salonlarında müşterileri rahatsız edecek şekilde müzik çalmak yasaktır.
168/ç: İnternet salonlarında her bilgisayar da kulaklık bulundurulacaktır.
168/d: İnternet salonlarında bulunan bilgisayarların hepsinde internet bağlantısı olacaktır.
168/e: İnternet salonlarında bütün bilgisayarlara bağlı en az bir adet yazıcı ve bir adet tarayıcı olacaktır.
168/f: İnternet Salonlarında tüm bilgisayarların bağlı olduğu bir ana bilgisayar bulunacaktır.
168/g:İnternet salonlarına 12 yaşından küçük çocuklar giremez ancak yanlarında veli veya vasileri ile işyerine girebilirler.
168/ğ: İşyerlerindeki bilgisayarlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek çevrimiçi ve çevrimdışı (online-offline) oyunlar oynatılamaz.
168/h: İnternet salonlarında İşyerlerinde elektronik ve mekanik oyun alet ve makineleri bulunamaz.
168/ı: İnternet salonlarında alkollü içecek satılması, bulundurulması veya sunulması yasaktır.
168/i:İnternet Salonlarına 15 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00’ den sonra işyerine alınmazlar.
168/j: İnternet salonlarında her türlü televizyon yayını yasaktır.
168/k:Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
ATARİ SALONU, PLAYSTATİON OYUN SALONLARI VE BENZER YERLER
MADDE 169: Gürültü çıkaran oyunlar veya oyun aletleri ayrı bir bölümde bulundurulacaktır.
169/a:Otomatik veya yarı otomatik, mekanik veya elektronik oyun aletleri arasında yeterli mesafe bırakılacaktır.
169/b: Gürültünün yayılmasını engellemek üzere ses izolasyonu yapılacaktır.
169/c: Oyun salonlarına 18 yaşından küçüklerin girmesi yasaktır.
169/ç:Oyun salonlarında gürültü çıkartan oyunlar veya oyun aletleri ayrı bir bölümde bulundurulacaktır.
169/d:Oyun oynatılan işyerlerinde kirli veya yıpranmış oyun aletleri, masa, sandalye, örtü kullanılamaz.
169/e: Bu tür işyerlerine 12 yaşından küçük çocuklar giremez ancak yanlarında veli veya vasileri ile işyerine girebilirler.
169/f:Bu tür işyerlerine 15 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00’ den sonra işyerine alınmazlar.
169/g:Talimatnamenin genel hükümleri bu işyerleri içinde geçerli olup, bu tür işyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşların yönetmelik hükümleri de uygulanır.
YEDİNCİ BÖLÜM
PAZARYERLERİNDE UYULACAK EMİR VE YASAKLAR
MADDE 170:Gıda Maddeleri Tüzüğü, Pazaryeri Yönetmeliği, Kilimli Belediyesi Zabıta Yönetmeliği (Talimatnamesi), Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni kararları ile diğer ilgili mevzuat hükümlerine uygun hareket etmemek.
170/1:Görevli memurlara saygısız ve kaba davranışlarda bulunması yasaktır.
170/2:Islak, çamurlu ve dış yaprakları temizlenmemiş sebze ve meyve satışı yapmak yasaktır.
170/3:Yıkanmadan, kabukları soyulmadan ve pişirilmeden yenecek her türlü gıda maddesi açıkta satılması yasaktır.
170/4:Pazar esnafı marul, kıvırcık, pazı, taze soğan, pırasa, ıspanak, lahana, turp gibi sebzelerin dış yapraklarını temizlemeden ve köklerini kesmeden satış yapılması yasaktır.
170/5:Satışa sunulan sebze ve meyvelerin olduğundan daha farklı görünmesini sağlayacak bir madde ile silinmesi veya ilaç kullanılması yasaktır.
170/6:Pazar yerlerinde gününden önce izinsiz mal indirilemez, tezgah açılamaz ve satış yapılamaz. Pazaryerine, pazarın kurulduğu gün saat 06.00’ den önce ürün ve malzeme koymak, gece (yaz aylarında) saat 20.00 (kış ayların da ise saat 19.00) den sonra tezgahını toplamış, çöplerini çöp poşetine koymuş ve pazarı terk etmiş olacaktır.
170/7: Satışa sunulan ürünlerin üzerlerine ayrı ayrı olarak etiket konularak, pazar sona erinceye kadar tezgahta bulundurulması zorunludur.
170/8:Satışa başlamadan önce, görevlilerin ikazına gerek kalmadan satışa arz ettiği ürünlerin üzerine satış fiyatını gösterir etiket koyulacak, çift taraflı fiyat yazan etiketler kullanılmayacak, kullanılan etiketler Belediyemize ait olacaktır.
170/9:Etiketler üzerine birim fiyatı yazmamak (kilogram fiyatı, tane fiyatı vb), aldatma ve yanıltmaya yönelik ifadeler (1/2 kg, yarım kilo vb.) kullanmak, etiketin arka yüzeyinde herhangi bir rakam veya argolu yazıya yer verilmeyecektir.
170/10:Pazarcı esnafı satışa arz ettiği ürünlerin satışını bağırarak yapmaları yasaktır.
170/11:Pazarlarda Etiket üzerinde yazılı fiyattan fazlasına fahiş fiyatla satış yapmak veya satıştan imtina etmek yasaktır.
170/12:Kendisine tahsis edilen Pazar yerini Zabıta Müdürlüğünün izni olmadan başkasına kullandırmak, kiralamak, satmak, rant oluşturmak yasaktır.
170/13:Pazar esnafından, görevli memurlarca istenilen belgeleri (nüfus cüzdanı örneği, ikametgâh ilmühaberi, savcılık durum belgesi, fotoğraf, vb.) zamanında getirilmesi zorunludur
170/14:Kendisine tahsis edilen yere ilişkin işgaliye bedelini süresinde ödenmesi mecburidir.
170/15:Tezgâh sahibi pazara çıkmayacağı günü Zabıta Müdürlüğüne dilekçe ile bildirecektir.
170/16:Pazar esnafı, yaka kartı takmak zorundadır
170/17:Pazar esnafı kılık- kıyafetine, el-yüz temizliğine ve saç sakal tıraşı olacak, elleri temiz, tırnakları kısa olacaktır.
170/18:Pazarlarda 16 yaşından küçük çocuk çalıştırılamaz.
170/19:Pazar esnafı, giyilen önlük ve gömlek vb. yırtık eski, kirli olmayacaktır.
170/20:Pazarcı esnafı görevli memurlara ve müşterilere kaba ve rahatsız edici davranışlarda bulunmayacak, saygısızlık yapmayacak, her ne suretle olursa olsun yüksek sesle bağırıp çağırmayacaktır.
170/21:Pazarcılar kendilerine yardımcı olmak üzere çalıştırdıkları personelin her türlü hareketlerinden sorumlu olup, onların kusurları kendi hataları gibi görülerek işlem yapılacaktır.
170/22:Pazar esnafından bir kısmının veya tamamının müşterek karar alarak toplu halde Pazarın kurulduğu günde tezgah açmaması veya tezgah açanlara karşı baskı ve şiddet uygulayıp tehdit edenlerin bütün pazarlarda bulunan yerleri iptal edilir
170/23:Pazar yerlerinde oturaklı, ibreli veya elektronik terazi kullanmamak, yaylı veya asma terazi kırık kefe kullanmak, tüketici veya alıcıya kilosu eksik ürün vermek, ayarı bozuk terazi kullanmak ve terazisinin ayarını belirlenen tarihte yaptırmamak
170/24:Pazarcı esnafı satmış olduğu malzemeyi eksiksiz ve tam tartacak, yanlış tartarak vatandaşı aldatmayacaktır.
170/25:Yasal teraziler dışında herhangi bir madde ile tartı yapmak yasaktır.
170/26:Pazaryerlerinde canlı kümes hayvanları ve diğer evcil hayvan satışı yapmak yasaktır.
170/27:Pazar yerinde açıkta ekmek/köy ekmeği, pide, poğaça, simit, yufka, kesilmiş köy tavuğu, ciğer, parça tavuk vb. ürün satmak yasaktır.
170/28:Pazarlarda bozulmuş, çürümüş, kurtlanmış, ezik mal satılması yasaktır.
170/29:Pazarlarda şehir şebeke suyu kullanılacak, kaçak su kullanılması yasaktır.
170/30:Pazar esnafı, ürünlerini toptancı hale girmeden ve rüsum kestirmeden satmaları yasaktır.
170/31:Pazarlarda çay ve köfte satanların tezgahları boyasız, eski, ezik ve yıpranmış tezgah kullanılmayacaktır.
170/32:Soğutucusuz mekân veya araçlarda